Flatljus

En webblogg av David Elmfeldt kring fotosidan.se, foto, community och annat mys.

Små justeringar av hur man fogar in en bild i ett blogginlägg

Efter feedback från er medlemmar så har vi idag släppt lite justeringar av utseendet och logiken när man infogar bilder i blogg inlägg.

Popup-rutan har fått ett förenklat utseende där vi tagit bort en onödig flik (med avancerade inställningar som inte användes någonstans)

Vi har ändrat så att default nu är att man kommer till Multiuppladdning när man skall välja bilder. Det är effektivare och mer användbart.

När man infogar bilder från egna album så var det otydligt om man valt en bild eller inte. När man klickar på en bild så får den nu en grå färgplatta. Postat 2018-09-10 15:54 | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Ny funktionalitet för puffbild (den som visas i listor och när man delar till Facebook)

Ett önskemål som uppkommit är att bättre kunna styra vilken bild som visas i listor (tex här ) och vilken bild som visas när man delar inlägget på Facebook. 

Nu har vi lagt till efter man laddat upp sina bilder så kan man markera en bild som Puffbild. Den bilden kommer då vara den som syns i listor och den som Facebook väljer. 

Så här gör du för att markera vilken bild som skall vara Puffbild

Ladda upp dina bilder. Välj sen fliken "Välj uppladdad". Klicka på länken till höger "Underhåll filer".

Under bilden får du nu upp fler fält varav ett är Special. Välj där Puffbild på den bild du vill ha som presentationsbild. Glöm inte sen Spara valet med Spara-knappen till höger. Klart. Postat 2018-09-04 10:53 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Ny funktionalitet för att lägga till flera bilder i ett blogginlägg

Vi släppte ett nytt blogg-skriv-verktyg (editor som vi kallar det internt) häromdagen och ett önskemål var att kunna infoga flera bilder på en gång. Det har vi nu fixat. :)

Se bilderna nedan. Gör exempelvis en mutliuppladdning av bilder. När du skall foga in bilderna så väljer du Till välja flera-länken till höger om tumaglarna (markerad med blå plupp i skärmbilden).

I skärmen efter så får du upp tumnaglarna igen men nu har du kryssruta på bilderna. Välj rätt bilder. Klicka ok. Och klicka ok på rutan efter. 

Angående webbläsare och funktionalitet

Som ni märker så fungerar olika webbläsare olika bra. När vi bygger så testar vi med de vanligaste som står för ca 80-85% av trafiken - Google Chrome, Safari och Netflix. Det har vi gjort denna gången och då är det full funktionalitet. I statistiken kommer sen Microsofts webbläsare och Opera. Microsoft har alltid haft webbläsare som betett sig annorlunda än övriga. Opera brukar funka bra men är en liten webbläsare sett till användare. Det innebär dock inte att vi inte tänker se till att Edge skall ha full funktionalitet utan mer att vi rekommenderar att hellre köra tex Google Chrome eftersom den ger en bättre upplevelse när du surfar. 

Så vi kommer kika på varför Edge beter sig annorlunda och under tiden så kan ni själva lösa det genom att använda Google Chrome.Postat 2018-08-27 19:36 | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera

Ny bloggeditor (blogg-skrivar-verktyg)

Nu släpper vi en ny version av blogg-editorn, alltså hur det ser ut när man skriver och redigerar ett blogginlägg. Den är i princip samma funktioner som innan men tydligare och renare utseende.

Edit:

När du läst nedanstående så finns två inlägg till om funktionalitet:

Så ställer du in bild som visas i listor och vid delning till Facebook
Bättre stöd för att lägga in flera bilder samtidigt
Ytterligare finslipningar av infogning av bild

1. Nytt blogginlägg

Så här ser det ut när man står på ett nytt blogginlägg. Samma fält som tidigare men redigeringsrutan ser annorlunda ut.

2. Stilar

Vi har skapat upp fem stycken stilar som man kan använda för att få till ett fint blogginlägg. Du hittar dessa under Format - FS Bloggar.

3. Infoga bilder. 

Att lägga till bilder är av det viktigaste momenten och här har vi försökt förenkla och renodla. Man kan lägga till bilder på tre sätt, uppladdning av en (1) bild, uppladdning av flera bilder samtidigt (multiuppladdning) och det sista sättet är att välja en befintlig bild i något av dina album på Fotosidan.

Bilduppladdning börjar med att du klickar på bild-ikonen i verktygsraden. Du får upp en popup och Källa (bild) fältet har till en höger om sitt fält en foldersymbol. Klicka på den.

5. Ladda upp / infoga bild

Du kommer nu till popupen där du kan välja mellan de tre valen Ladda upp ny (enskild bild eller multiuppladdning), Välj uppladdad (här visas uppladdade bilder) och Välja bild ur album (på Fotosidan).

6. Välj bild ur album listar din album

Du klickar på rätt folder och bilderna i foldern visas.

När du klickar på en av bilderna så ser du att fältet överst får en kod-snutt. Det är lite otydligt men det är enda indikationen just nu på att du valt en bild. Klicka Ok.

7. Ladda upp ny bild

Vill du ladda upp en ny bild så väljer du Ladda upp ny bild-fliken (till höger finns en länk för Utökad uppladdning. Klickar du på den så kommer du till Multiuppladdning).

Välj "Välj fil"-knappen och leta rätt på bilden på din hårddisk. Klicka sen på Ladda upp-knappen.

8. Välj bild

Du hamnar nu på Välj uppladdad fliken där du ser alla bilder du har laddat upp. Välj bildstorlek. Stor ger en stor bild som ligger från kant till kant i inlägget, medan Tumnagel ger en liten bild. Välj och klicka ok.

9. Bekräfta vald bild

Efter du klickat ok så möts av popupen för bildkälla. Klicka ok. 

10. Bilden är nu infogad i inlägget.

12. Multiuppladdning - flera bilder samtidigt

Välj bildikonen igen och klicka på folder-symbolen för källa. Välj Ladda upp ny och Utökad uppladdning. Där väljer pekar du ut dina filer på hårddisken och väljer sen Ladda upp. Du får information om hur varje bild laddas upp. När det är klart så hamnar du på fliken där du ser alla bilder och väljer sen att infoga en bild i taget i inlägget.

13. Radera uppladdad bild

Om du laddat upp bilder som du inte vill ha kvar som val att infoga, välj då Underhåll-filer-länken som ligger under tumnaglarna på Välj uppladdat fliken. Då får du en kryssruta per bild och kan radera genom att välja Spara i botten.

Frågor? Funderingar?

Vad tros? Funderingar? Frågor? Skriv ett svar här vettja :)Postat 2018-08-24 16:35 | Permalink | Kommentarer (23) | Kommentera

Att filma med drönare - inte så lätt

DSC01864.jpg

Förra veckan fick jag och en liten skara europeiska journalister prova på att filma WRC i Portugal från drönare tillsammans med ett team från DJI under den första tävlingsdagen. Det blev en intressant och inspirerande resa.

Väl incheckad på hotellet och en sen middag i hotellbaren så var det läggdags. Det var nämligen riktig fakirtid på nästa dags samling - 05:45. Som lök på laxen hade inte frukosten öppnat, så på tom mage packade vi in oss i bilen för avfärd mot dag 1 av WRC Portugal. 

Bakgrunden till inbjudan är att DJI är sponsor till WRC och producerar en del av det väldiga material som varje dag blir summeringar av dagens tävlingar. DJI har ett drönar-team som filmar varje deltävling och som via minneskort skickar materialet till WRC:s stora produktionscenter där drönarbilderna blir en del av dagens summeringar. Vi skulle få följa hur teamet jobbar och även få testa att filma. Spännande!

Fördelen med såna här pressresor är att man får ackreditering och kan stå på innerplan. Vi var på plats runt 07:30 och det var rejält med publik på plats. Den första deltävlingen är en shake-down där man kör en kort sträcka (i detta fallet tog det runt 4 min) för att testa bilarna samtidigt som tiderna ger placeringar och poäng. Så när en bil kört så kunde den åka tillbaka till centret, skruva och sen komma tillbaka och köra igen. Allt med väldigt uppstyrda regler för hur mycket tid man får mecka, hur däck får bytas etc, allt med syfte att skapa taktik kring reglerna.

Varmt och fint morgonljus lovade fina bilder och prick 08:30 vrålande den första bilen förbi. Otroligt mäktigt! Drönarteamet följde varje bil i snygga panoreringar. Teamet filmade med en DJI Inspire 2 och bestod av pilot och fotograf. De hade även en kille som använda en Phantom för att samla kompletterande film och stillbilder.

Efter någon timma hade teamet samlat så mycket material att det var vi journalisters tur att få testa att filma. En väldigt kort instruktion från piloten - "just frame the car in the middle and adjust to right while I am paning!" så fick jag kontrollen i min hand. Jag fick en tydlig känsla av att det inte alls var så lätt. Mycket riktigt. Det var lätt att filma så länge drönare stod still men så fort drönare följde bilen så var det god natt! Efter tre försök var jag inte ens i närheten och lämnade över till näste man. 

Men tanken på drönarbilder gav blodad tand. Det är en helt ny vinkel och det öppnar upp möjligheter! Med lite tur så blir det en artikel om att filma och fota med drönare här på Fotosidan eller i Fotosidan Magasin om ett tag.Postat 2018-05-22 11:15 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
1 2 3 ... 29 Nästa